Skärmtid

Vad anser jag om att låta barnen sitta framför tv'n, en mobil, en surfplatta eller en dator? Hur ofta får grabbarna sitta framför apparaterna samt ps4? 
 
Vill börja med att säga att detta inlägg handlar om vad JAG anser och hur VI gör hemma hos oss. Det finns inget rätt å fel, utan detta är hur vi lägger upp skärmtiden för barnen.
 
Jag anser inte att det är något fel i det så länge det inte blir en överdrift och tar över det sociala i vardagen. För oss så är tv'n på varje dag. Vissa dagar blir det mer än andra beroende på hur vädret är, vilket humör dom är på, sjuka eller inte, kompisar över på besök osv. Samma sak gäller ps4 spelandet. Många faktorer spelar roll. Det är väl framför allt Theo som denna fråga rör mest då Casper inte har någon ro att sitta still i längre perioder (endast om han ligger i min famn med en flaska välling å håller på å somnar) och han är inte så gammal än så länge. Är det inte så att tv'n är igång så brukar Theo vilja låna någon av våra mobiler (då vi inte har någon surfplatta), och bläddra igenom den. Kolla Youtube, Netflix (film/serie) eller spela spel. Han stänger oftast in sig på sitt rum eller sitter i soffan med en filt. Han är helt inne i paw Patrol serien nu och Super Mario, men också Blaze monstermaskinerna. Blir även att han kommer in på lite engelska videos (barn video förstås) när han bläddrar runt på Youtube, där de lär sig siffror å räkna, pratar om färger både va dom heter och vad blir det för färg om man blandar två olika färger, olika djur å vardagliga ord.
Oftast när grannpojken är över så är det främst då ps4'at är igång, då de spelar med varann, om de inte är ute och leker förstås. De springer emellan aktiviteterna hela tiden så de är inte fastklistrade i flera timmar i sträck på ett å samma ställe.
 
Om tv'n eller mobillånandet inte har blivit av på dagen så blir det alltid framåt kvällen som en nervarvning innan läggdags och godnattsage läsningen. Någon timme per dag blir de alltid som någon form av elektronik används eller är i gång.
Det kan också bli så att vi låter honom kolla på tv medan han äter ex. lunch för att han inte vill äta annars. Näringsintaget kommer framför allt annat tycker jag och så länge vi vet att han kan äta utan att sitta framför en film/mobilskärm också så är det okej att han gör det ibland. Man väljer sina fighter som sagt! 
 
Då Theo hellre inte har varit på förskolan sen vi flyttade å kommer inte börja förrän till hösten, så har vi inte haft några specifika rutiner eller regler på hur mycket han får sitta. Allt beror på, precis som jag nämnde högre upp, hur dagen ser ut samt vilket tillstånd han är i, MEN att de inte ska ta över den sociala biten, vara ute å få frisk luft, leka å stoja, pussla å spela. Ja vad de nu kan vara. Det är vi väldigt noga med både jag å älsklingen. 
 
Jag personligen tycker att det kan vara en bra avkoppling både för dom + en avlastning till mig/oss föräldrar i vardagen när alla dessa vardagssysslor ska utföras. T.ex under matlagningen (Om Theo inte vill hjälpa till å e små seg/trött/grinig), när golvet ska dammsugas/moppas, eller som bara under en kort period när tvätten ska hängas upp/vikas ihop. Även när man känner att man skulle vilja hoppa in i en dusch så kan jag känna att de e okej att grabbarna använder sig utav någon form av elektronik. Då vet jag vart jag har dom, vad dom gör å att ingenting går snett. Nu så sitter iofs Casper inte still i längre perioder så just duscha brukar jag sällan göra när båda e vakna men ni förstår nog vad jag menar. 
Inte bara att de e en nervarvning så, utan vi har också märkt på Theo att han har lärt sig så mycket genom att bara kolla på olika Youtube klipp. Bl.a som engelska ord, färger både på svenska å engelska, räkna på svenska å engelska. Även om vi lär honom mycket i vardagen med hjälp av läsning, han får vara med i allt vi gör, vi pusslar, spelar spel å är aktiva så, och att han lärde sig mycket på förskolan där de rabblade mycket engelska och pedagogiska faktorer, så har Youtube å program som bl.a ordlekar, varit en stor hjälp till allt han kan idag.

Ja, som sagt så har vi inte riktigt några exakta rutiner för skärmtid mer än de inte ska ta över vardagen. Jag anser också att det kan vara givande med olika spel på mobil/iPad. Jag tror inte att ett barns utveckling hämmas av att sitta vid en skärm, så länge man gör annat också. Vi försöker alltid att ha något att göra, sen om vi är hemma eller åker iväg, de e en annan femma. Vi försöker aktivera oss om dagarna å ibland blir aktiviteterna helt anpassade efter grabbarna å ibland blir de något som vi föräldrar vill göra eller har planerat. Så länge man inte enbart glor på tv så ser jag inte alls några problem med skärmtid.

Jag tycker heller inte att man ska vara för hård mot sig själv som förälder. Kan man göra det lite enklare för sig i vardagen så varför inte? De e inte meningen att man ska behöva ha barnen hängandes i benen så fort man ska göra något, bara för att man valt att skaffa barn. De ska kunna få roa sig själva, ligga nerbäddad i en säng eller soffa å bara ha chill perioder, precis som vi vuxna gör. DU vet vad som är bäst för DIN familj och DINA barn. Låt ingen annan komma och säga vad som är rätt å fel. Alla gör vi på olika sätt å lägger upp vardagen utifrån vad som e bäst för just en själv! 

Så för att detta inlägg inte ska bli mer rörigt än va de redan är (ber om ursäkt för de) så e de bäst att sätta punkt här.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0