Fördelning av sysslor och pengar

Hej, hur fördelar ni uppgifterna och pengarna i hemmet?
 
Till en början, tack för frågan! Jag fick denna fråga för ett tag sen också, men då jag tyvärr inte har kommit underfund med hur man länkar till idigare inlägg så skriver jag ett snarlikt igen.
Våran fördelning här hemma har blivit lite automatiskt att jag i stort sätt har tagit det största "vuxenansvaret". Mer eller mindre pga att vi har olika intressen, bättre å sämre på olika saker samt hur våra arbetstider har sett ut. När båda jobbade va de lite mer uppdelat men nu när jag är mammaledig så har de blivit mer att jag städar, lagar mat, tvättar, handlar, lämnar och hämtar Theo från förskola osv. Berättar mer här under :)
(varning för långt inlägg)
 
Då älsklingen jobbar mån till fre mellan kl.6.30-15.30 uppe i Stockholm (måste åka hemifrån runt 5.20 tiden) så blev de att när jag jobbade så fick jag ta hand om Theos lämning på förskolan eftersom jag började senare. Jag hade ett fyra veckors schema så varje vecka såg olika ut och även mina arbetstider vilket gjorde att jag alltid hade någon dag ledig mitt i veckan (om jag inte jobbade extra förstås). Ena veckan så jobbade jag endast 2 dagar (kl.7.30-19) och en annan vecka så jobbade jag 5 dagar (antingen så jobba jag mellan 16-23 i 4 dagar - ej sammanhängande, och en dag kl.7.30-19  eller så är det en dag 16-23 och 4 dagar mellan 7.30-19).
Tanke på att jag hade detta fyra veckors schema så sa vi de att jag skötte lämningen och han hämtningen (om jag inte va ledig förstås).
Nu när jag är mammaledig blir de att jag sköter både ock. Theo får endast gå mellan kl.8-14 mån - tors. Då ingen av oss är så värst morgonpigga så blir de att jag lämnar honom till kl.9. Då hinner vi både umgås å mysa massor på morgonen, han får några timmar som han får leka av sig med sina dagiskompisar och sen så har vi eftermiddagen/kvällen som vi tilbringar tillsammans här hemma. Ibland får han även vara hemma någon mer dag i veckan om vi planerat något annat.
 
När det gäller t.ex. matlagningen så tycker jag faktiskt att det är rätt roligt att laga mat till hela familjen medan älsklingen tycker att det är betydligt mindre roligt. Där har jag ett större intresse än honom och jag gillar att prova lite mer avancerade maträtter än att tillaga korv och makaroner (som älsklingen iofs älskar haha).
Fördelningen när jag jobbade: De dagar som jag va ledig eller börjde jobba kl.16 så hade jag alltid klar maten när jag åkte till jobbet, eller till 99.9% iallafall, så det inte blev så sent för grabbarna att käka. Theo blev tvungen att ha mat mellan 17-17.30 då han annars blev för trött och grinig samt vägrade äta. Däremot de dagar som jag jobbade till kl.19 så fixade älsklingen maten.
Nu när jag är ledig blir de att jag har maten klar tills älsklingen kommer hem då han alltid e så vrål hungrig (äter sin matlåda vid 9 tiden). Dock så har han tagit åt sig att göra köttfärssåsen och korvstroganoffen, när det ska lagas då hans blir mycket godare + grillningen på sommaren (jag fixar tillbehören). Det är sälan vi lagar mat tillsammans då vi som sagt har olika intressen till mat. Theo hjälper dock gärna till med matlagningen, i stort sätt varje dag.
Det är även jag som alltid skriver inköpslista (kollar alltid med älsklingen om han saknar något) och handlar antingen när Theo är på dagis eller när älsklingen kommer hem så han får passa båda barnen. Ni som har barn kanske känner igen er att de tar dubbelt så lång tid när barnen e med haha.
 
Hur är det då med städning och tvättning?I början av vårat förhållande så delade vi faktiskt på den sysslan MEN då vart de att älsklingen blandade alla möjliga färger (kläder som va nya och otvättade med de andra kläderna osv) vilket bidrog till att det blev färgning av kläderna emellan + att han oftast torktumlade allting för att de skulle torka fort. De gånger han inte gjorde de så hade jag skrivit en lapp hur han skulle göra haha. Det övergick ganska snabbt till att jag skötte tvättningen till 100%, och så ser det än ut idag. Jag tycker de e rätt "kul" att tvätta framför alt nu när älsklingen har byggt mig en tvätttuga för att jag skulle få "mitt" eget rum och slippa ha tvättmaskinen och torktumlaren i badrummet, vilket va väldigt snällt :)
Städningen sköter vi både ock men sen jag gick på ledighet så gör jag gärna städningen medan Theo är på förskolan och Casper sover, så de e gjort. Men självklart hjälper älsklingen till när möjligheten finns.
 
Något som jag inte är lika delaktig i och som älsklingen tar det största ansvaret för, är alla räkningar och allt sånt som har med kedjehuset att göra (elen, tv´n, internet, tomträtten, sophämtning osv). Eftersom älsklingen tjänar mer än va jag gör så bidrar han med betydligt mer när det gäller kostnader i hemmet. Vi har ett gemensamt renoveringskonto (för över lika mycket), boendekonto (där lån, el å sånt dras från- älsklingen bidrar med betydligt mer till detta konto MEN halva lånet betalar jag självklart för eftersom vi båda står på huset, 50/50) och ett semesterkonto. Vi har även ett konto till Theo och ett till Casper nu, där vi sätter in lika mycket varje månad, som de kommer få tillgång till när de är 18 år. Vi har delat upp dagisavgiften så vi betalar halva var, men jag betalar Theos försäkring och älsklingen betalar Caspers.
Han betalar även de mesta av allt som köps in till huset. När vi la om taket, byggde en ny altan, gjorde tvättstugan osv så stod han för det mesta (Jag bidrog endast med de pengar som fanns på renoveringskontot när han tog därifrån). Även de stora inrednings möblerna, som t.ex en soffa och ljudsystem så står han för det. Dock så har jag själv sagt jag skulle betala nya soffbordet, vitrinskåpet och matgruppen i vardagsrummet så att de känns att jag e med å betalar. Jag själv känner att jag halkar med på ett bananskal lite men samtidigt så måste jag faktiskt få in i mitt huvud att vi är en familj, jag tjänar betydligt mindre än va min man gör. Jag kan inte betala lika mycket och det är faktiskt helt okej att det är så. Jag har trots allt bidragit med allt som hör till Caspers rum, vardagsrums lamporna, golv lampan i vardagsrummet samt en lampa som står vid tv´n. En filtkorg, ljusslinga, gardinstänger är lite mer som jag faktiskt har betalat utan att älsklingen egentligen har tänkt på de (och det ska han inte behöva eftersom vi är en familj).
Vi pratar väldigt mycket ekonomi här hemma och vi är helt överrens om allt. Jag kan väl känna ibland att jag vill bidra med mer MEN att min inkomst inte räcker till framför allt inte nu när jag är mammaledig 1 år framåt + att jag ska börja plugga därefter i 4 år. Jag har självklart tillgång till studielån men det är inte riktigt i samma summa som att jobba på 95-100%. Ekonomin kommer förändras och likaså inkomsterna.
Så om man ska sammanfatta fördelnigen här hemma både när de kommer till hussysslorna och pengarna, så bidrar jag mer med sysslorna och älsklingen mer åt det ekonomiska. Behöver jag pengar så kan jag be älsklingen utan bekymmer. Vi har inget gemensamt konto där pengarna sätts in, men mina pengar är hans pengar och tvärtom trots de.

Älsklingen sköter även allt som har med bilen att göra (förutom idag då jag fick ta hand om besiktningen), han klipper gräset, målar huset osv, medan jag sköter blomrabatterna och allt som har med växter att göra när de gäller utomhussysslorna.
 

När det kommer till hur jag känner angående våran uppdelning på sysslorna så är det klart att det hade varit skönare om vi stod för 50/50, men jag ser inte att det är något bekymmer som det är idag då jag faktiskt går hemma hela dagarna och han jobbar å drar in pengarna. Möjligtvis tycker jag att älsklingen skulle kunna ta lite mer eget initiativ istället för att slå på ps4 direkt när han kommer hem och ställa frågan "vill du ha hjälp med något? Kan jag göra något för att underlätta för dig?", lite oftare. Men det är som sagt inte så att jag klagar på att han INTE gör något alls, för han bidrar med så mycket annat.
 
Jag skulle dock vilja ha lite mer koll på våra gemensamma kostnader när det gäller huset, och det ska vi ta tag i så småning om när allt runt omkring oss har lagt sig lite.
Sen önskar jag självklart att jag kunde bidra mer i de högre kostnaderna men tyvärr kan jag inte göra så mycket mer tanke på att lönen är som den är. Efter att jag har pluggat klart och fått fast jobb så hoppas jag självklart att fördelningen kan bli lite mer jämn även om vi nu kommer tjäna olika mycket även då.
Hand i hand genom hela livet

Kommentarer
Postat av: Norrsken Emma

vacker bild =)

kramiss

Svar: Tack så jätte mycket :) kramis<3
Zandra Kjelledal

2017-09-14 @ 17:41:51
URL: http://nouw.com/lillemmish

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0