Min syn på att värna om både miljön och djur

Såg i ett tidigare inlägg att du fått i present att du skulle simma med infångade delfiner i Mexico. Hur ser du på denna trend att man ska värna om miljön och djuren? Om positiv till det, hur ser du på att du ska just simma med infångade djur utan fri vilja? :)
 
Fick denna fråga i samband med eran frågestund. Jag tycker att det är en väldigt intressant och bra fråga som man kan bolla fram å tillbaka med väldigt mycket. Vilket resulterade till ett eget inlägg. Jag kan förvarna redan nu i början att detta inlägg kan sväva iväg lite i tankarna men nu är ni förberedda på det innan ni börjar läsa alltför mycket haha.
Jag vill börja med att säga att presenten jag fick om att få simma med delfiner i Mexico, alltid har varit en dröm kanske inte just i Mexico, utan att få simma just med dessa fina varelser och vara i deras närhet. Dock står det ingenstans att de är infångade så det låter jag vara osagt. Vet inte alls hur den upplevelsen är upplagd, om det är på en djurpark (som t.ex Kolmården) eller om man åker ut med båt till havet. Det visar sig när vi väl kommer till Mexico och ska utföra den upplevelsen. Förhoppningsvis så ser man at delfinerna mår super bra och lever ett normalt djurliv (så gott de går berende på vart de befinner sig- i en djurpark eller fritt).
 
Jag kan även säga att jag troligtvis kommer säga emot mig själv lite när de kommer till denna fråga och det jag skriver är utifrån MINA tankar och funderingar. Så inga påhopp eller negativa kommentarer tack! Ni får självklart dela med er hur ni ställer er till denna fråga men inga anklagelser till vad som är rätt och fel. Vi alla har olika synpunkter och så ska det fortsätta vara.
 
Jag tycker att det är viktigt att värna både om miljön och djuren. Vi alla lever på Jorden, människor som djur, och jag anser att vi alla har ett eget ansvar att ta hand om vår planet på vårt eget sätt. En del sopsorterar medan andra tänker på att åka kollektivt istället för att använda bilen, samt en del äter ekologiskt och närodlat. Sen finns det ju självklart länder och människor som inte alls tänker på hur världen ser ut. Det finns så många sätt som bidrar till en bättre miljö, stora som små saker.
Här nedan staplar jag upp några exempel på hur vi i familjen gör egentligen utan att tänka på vad vi gör (självklart glöms det till och från men vi försöker):
 
* Älsklingen samåker till jobbet med Jeppe istället för att de ska ta varsin bil
* Försöker att ta bussen så ofta jag kan ner på stan istället för bilen, men de beror på vad syftet är med stan besöket samt tidpunkt. Handling så blir de bilen, men bara ta en lunch eller gå allmänt på stan så blir det bussen. Bilen tas öven om det är på kvällen då det känns säkrare av en anledning
* Sopsorterar, sparar alla gamla batterier, glödlampor samt lysrör som så och slänger dom på återvinningen istället för i soporna
* Släcker lamporna i rummen som vi inte är i (för det mesta i alla fall)
* Använder lågenergilampa i bl.a tvättstugan
* Försöker köpa så mycket närproducerad mat som möjligt 
* Slänger inte skräp i naturen utan behåller skräpet tills en papperskorg dyker upp (känns som en självklarhet)
* Lämnar in överflödiga/gamla mediciner på apoteket istället för att häll ut det i vasken/slänga dom i papperskorgen (sällan det blir något kvar av alla mediciner vi har så detta sker sällan, flaskorna slänger vi i glassorteringen i soptunnan)
* Överdoserar inte tvätt - och diskmedel när jag tvättar/diskar. Det är varken bra för miljön eller maskinerna.
* Tvättar heller inte i alltför höga temperaturer. Max 60 grader när de handlar m bl.a handdukar och sängkläder, annars är det 40 grader till 99%
 
När de kommer till att värna om djuren så har jag en känsla om att jag nu kommer säga mot mig själv, precis som jag skrev högre upp. Eller det beror på hur man vill tolka det själv egentligen.
Jag mer eller mindre ogillar att se djur infångade utan fri vilja. Speciellt om man ser på att de inte har det bra på platsen som de befinner sig på. Jag tycker att alla djur ska ha sin egen rätt till fritt liv, kunna röra sig hur dom vill och vart dom vill, men samtidigt så har jag en känsla av att alla djurarter inte kan klara sig helt själva utan att vi hjälper dom på något sätt (som man har sätt på en del naturprogram att de finns skötare som tar hand om vilda djur på deras ena revir om jag säger så, hoppas ni förstår hur jag menar). Sen är jag positiv mot djurparker bl.a. Jag räknar å hoppas nämligen med att alla djuren tas hand på bästa sätt i såna där sammanhang. De får kanske inte samma stora/fria yta att röra sig på, men jag hoppas innerligt att de får den vård, omtanke, skötsel och mat som de behöver för att trivs på den plats där de befinner sig på oavsett om det är på en djurpark eller ute i det fria. Tyvärr så vet vi nog alla, att det inte är 100% felfritt när det gäller djuren och deras skötsel och välmående. Det finns de skötare som inte tar sitt ansvar, precis som det finns på alla arbetsplatser. Att veta och se att djuren inte mår så pass bra som de borde gör ont i hjärtat.
 
Just djurpaker tycker jag är så härligt att besöka, just för att de e en sån härlig plats att träffas på och tillbringa en fin dag på tillsammans med ens familj. Många, fina djur, samt en härlig familje stund att bara gå runt och vara. Att se barn glada och fascinerade av allt som man får se och uppleva på ett sådant besök. 
 
Hoppas att jag fick ner ett helt okej svar på denna fråga. Tycker att de e så svårt att få ner "rätt" ord på en sådan här fråga även om det är intressant att skriva om.
Hur ställer ni er till denna fråga? Dela och kommentera gärna :) Det finns inga rätta eller felaktiga åsikter om någonting.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0